Sepok Tige oleh Bang Pay

Video kiriman Rohani Syawaliah (@honeylizious) pada

Sunbanu.com Sepok Tige #Sepanyol  #Australia Karya Pay Jarot Sujarwo. Buku ni menceritekan kesah budak Kampong  Arang  yang besepok-sepok di Negeri Sepanyol , nah sebenarnye siape budak Kampong Arang nih? Banaa, tak tau kitak? Luar biase lah kalo sampe kita tadak tau. Inilah die Pay Jarot Sujarwo budak Kampong Arang tuh. Maseh ndak tau? Kau balek masok agek lah ke dalam perot umak kau tuh kalo sampe maseh ndak tau. Emm, yom kite mulaikan cerite nih.

Pay Jarot Sujarwo nih budak Kampong Arang yang dah jadi sorang penules. Banyak dah yang dah ditulesnye  tuh, mulai dari puisi, cerpen, sampelah ke buku sepok nih. Eh jangan salah ye, buku sepok nih bukan cume satu jak, dah ade tige dah makenye yang ini nih judulnye Sepok Tige.  Balee kan? Luar biase mang budak Kampong Arang satu nih. Tapi ini lah yang nunjokan bahwe jangan lihat kite nih dari kampong ke, dari utan ke, atau dari mane-mane lah, kite pun bise berkarye dan jadi sukses macam bg Pay nih. Kalo dipiker-piker bah ye, apelah die tuh cume budak kampong Arang bah tapi liat kan bise gak die tuh sukses macam sekarang. Nah itulah yang patut dicontoh tu, jangan liat dari kampongnye tapi liatlah bukunye yang udah mendunie nih. Eh udah mendunie ke ni? Kak ati die lah, nak mendunie ke tadak. Yang saye tau sih buku die udah terkenal sejagat raye.


Sebelom jaoh ni, saye nak jujor lok ngan kitak. Sebenarnye saye nih awal nye pon tak tau menau tentang Bang Pay ni, ape gik buku sepok  die. Maklom lah biak ulu bah, belom lama di Pontianak. Saye kan maseh kuliah ni cerite, punye kawanlah (Rohani Syawaliah)  yang kenal dengan Bang  Pay, jadi pas launching buku Sepok Tige bg Pay ni die ajak saye datang.  Nah dari situk lah tu saye tau tentanng buku Sepok ni. Kitak udah bace kan buku die ni? Ade kan di depan nye tuh nules ginik “Kalok sampai kitak tadak tekial-kial mbace buku ini, bise dibalekan ke penulesnye. InsyaAllah perot kite keruk dibuatkannye.” Nah saye piker kan, benar ke bakalan tekial-kial mbace buku nih? Sekali saye bacelah buku nye ni. Banaaa, bukan name tekial-kial agek, sampe teguling-guling cantek saye bacenye. Baru nemu nih buku yang ditules langsung pakek bahasa Melayu Pontianak. Mang kental ye Melayu nye tu, sukak saye.

Benar-benar keruklah perot saye dibuatkan nye. Yang mbuat nilai ples dari buku ini ni, regare ade pengetahuannye bah, pengetahuan tentang dunie luar jadi kite bukan cume tau dunie dimane tembunik kite tebelanat jak. Biar ala-ala orang  ripiu-ripiu gituk lah ye yang ngasik nilai dari 1-100 untok bende yang di ripiunye, jadi disinik saye nak ngasik nilai gak untok buku Sepok Tige nye bg Pay. Kalok dari 1-100, saye kasiklah 200 nilainye. Eh lebeh kah? Tak ape lah yang penting saye hepi dan puas same buku die. Ehh tunggu lok ade bagian yang saye paling sukak tuh, yang ade Eropahnye tu bah. Yang disuroh nyebutkan Eropa pakek H “Eropah” pas abes makan jereng, saye disituk tuh kuat keruk bace, soalnye saye dah ngebayang kalok nyebutnye tuh pas benar-benar abes makan jereng. Tak tau ape jadilah tu, pasti bauknye macam antu puake. Bise mati orang nyiumnye.

Pokoknye inti dari ape yang udah saye tules nih, cume nak bilang bah kalok kitak belom bace buku Sepok Tige nih pasti rugi dunie akhiratlah. Jadi harus bace ye budak, ndak bakalan nyesal lah kitak bacenye. Duet yang kitak keluarkan untok belli bukuk nih ndak seberape bah dengan puasnye kitak abes mbace bukuk nih. Ten thumbs up lah untok bukuk Sepok Tige nih. Jangan macam saye ye budak nyesal baru tau sekarang tentang bukuk Sepok nih, jadi nak beburu lok lah nyarik Sepok satu ngan Sepok Duak. Rugi saye belom bace.

Nah udah lok ye budak, cukop sekian lok tentang buku Sepok Tige ni. Informasi lebeh lengkap? Kitak belilah buku ni. Jangan lupak ye bace buku Sepok Tige bg Pay. Bay bay                              
Share on Google Plus

About Rebeka Sunbanu

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 komentar:

Posting Komentar

Berkomentarlah dengan baik dan sopan :)